1. bestetotnutoe: Je dronken oom

donderdag 4 februari 2010

Je dronken oom



Iedereen heeft er een. Zo'n oom die zegt alles over bier te weten. Die oom komt ook altijd als eerste op feestjes, hij zoekt een centrale plek in je huiskamer op en gaat zitten. Daar blijft hij vervolgens de hele avond zitten en drinkt je volledige biervoorraad op. Je tante draagt hem met het schaamrood op de kaken rond middernacht weer naar huis.

Maar dat is nog niet eens het ergste. Deze man zegt steevast: "Doe mij maar een trappistenbiertje..". De volgende keer dat hij dat zegt, stuur hem dan onmiddellijk weg! Geloof mij, je doet jezelf en alle andere gasten een groot plezier! Voor dit soort bieronwetendheid mag geen plaats zijn in je huis. Wieberen dus!

Er is namelijk niet één trappistenbier: het scala van trappistenbieren gaat van licht en blond tot zeer zwaar en donker; van hoppig en bitter tot zoet en plakkerig. Iedereen die stomweg om een Trappist vraagt, heeft geen idee waar hij of zij het over heeft.

Maar wat zijn dan Trappisten? Heel simpel: Trappisten zijn slimme monniken. En een monnik is een luie man (met een optionele baard), die de hele dag in een jurk rondloopt. Trappisten hebben hun eigen klooster, waar ze de hele dag een beetje rondhangen en onder hun jurk krabben. Op het moment dat er iemand aanbelt, zijn ze ineens allemaal stil en zo denken de niet-monniken aan de deur, dat ze ergens heel druk mee bezig zijn en gaan ze snel weer weg. De monniken kunnen vervolgens weer met het bord op schoot Studio Sport gaan kijken.

Maar waarom is een Trappist dan zo slim? Mannen, wees eerlijk: een beetje rondhangen, geen vrouwen om je heen en geen klap uitvoeren..? Dichter bij de hemel kun je niet komen. En dan brouwen ze ook nog eens hun eigen bier!

En mocht je denken dat je nu zelf ook bierbrouwend kunt rondhangen in een jurk, zonder vrouwen en zeggen dat je het voor ons aller zieleheil doet: Jammer, maar helaas. Daar wordt je geen Trappist van. Want de Trappisten weten hun Club der übercoole brouwers lekker exclusief te houden door een aantal eisen te stellen. Je wil als monnik natuurlijk niet dat het Trappistenbier als Belgisch pils begint te smaken...

1.Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen.

2. Het product moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen.

3. Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken worden besteed.





Later nog veel meer over Trappistenbier!


2 opmerkingen:

  1. Een kleine liefhebberij van mij is juist om een trappist te vragen in een café.

    Als men vervolgens vraagt welke ik bedoel en of ik er grenadine in blief (ieuw) is het direct mijn favoriete café. Als ze zeggen dat ze Leffe hebben weet ik ook genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk, dat zoeken we nou. Bier drinken met passie, als we dit nou allemaal doen krijgen we die onwetendheid de wereld wel uit. Laat je niet zomaar wat voorschotelen. Het leven is te kort om vies bier te drinken.

    BeantwoordenVerwijderen