1. bestetotnutoe: Een wereld van bier: Duitsland

dinsdag 2 februari 2010

Een wereld van bier: Duitsland

Duitsland. Land van kolenmijnen en land waar ze quizmasters grappig vinden die hier al in de jaren zestig niet meer leuk waren. Land waar de humor zo ver te zoeken is dat het ineens lijkt alsof schlagers wel leuk zijn.

Denk daar nou eens bier bij en je hebt Duits bier. Niet zo gezellige grote blikken bier met zwarte letters erop, hoog opgestapeld bij de al even Duitse paupersuper. Slap bier met weinig alcohol. Het lijkt ergens wel op Nederlands bier maar als je een paar slokken neemt is het eigenlijk hetzelfde als met de TV: ze houden daar van dingen die wij al lang niet meer hoeven.

Ha, kritische bierdrinker, nog even wachten met die boze reacties! Tuurlijk is er ook lekker Duits bier. Dat ene brouwerijtje, in dat ene plaatsje, in dat ene valleitje, vlak bij de snelweg (het is tenslotte Duitsland), daar hebben ze heerlijk goudgeel Duits bier. Fris en licht. Drinkbaar. Koel. Zoals het moet zijn.

Zoals het kan zijn en zoals het moet zijn. Duitsland is ook Reinheidsgebot en lange tafels vol met halve literpullen eersteklas kwaliteitsbier. Tuurlijk net iets anders als van bij ons maar daarom juist het proberen waard. Toch een beetje pils zoals het moet zijn. Eet er een worst of zuurkool of allebei bij en je vooroordelen verdwijnen als Alpensneeuw in de lentezon.

Duitse bieren zijn net als de Duitsers: er zijn er veel van en ik moet ze niet. Herstel: Duitse bieren zijn net als de Duitsers: degenen die ik ken zijn best goed te doen.

Volgende keer Engeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten